Dödsstraff för ugandiska homon?

Parlamentet i Uganda förbereder en lag som skulle ge drakoniska straff åt homosexuella och deras sympatisörer. Jag har läst detta på flera ställen, bl.a. Time, men just dessa uppgifter är från 365Gay. Det som föreslås är följande:
  • Dödsstraff åt homosexuella med HIV/AIDS eller homosexuella våldtäktsmän, liksom också sådana som flera gånger åker fast för homosexuella handlingar.
  • Livstidsstraff för första resans homosexualitet.
  • Sju års fängelse för sådana som hjälper och stöder homosexuella på olika sätt. Detta omfattar t.ex. familjemedlemmar och hyresvärdar.
  • Tre års fängelse för sådana som har en god "religiös, politisk, ekonomisk eller social" samhällsposition och som inte anmäler homosexuella. Det skulle väl jag få vänta mig.
Dessa lagar - som alltså ännu är på planeringsstadiet - lär ha föreslagits av amerikanska konservativt kristna personer som arbetar med den missriktade uppgiften att försöka "omvända" homosexuella till heterosexualitet. Fast hur avrättade homosexuella kan anses vara heterosexuella går mig förbi.
Vi får hoppas att färskare rapporter om att förslaget förmildras (eventuellt efter svensk utpressning) stämmer. Det skulle inte göra situationen bra, men ändå lite mindre dålig.
Liknande lagar finns i bl.a. Nigeria, Rwanda, Burundi och Kenya.
Sydafrika är det enda afrikanska land som erkänner samkönade äktenskap, men också där utför gäng s.k. korrigerande våldtäkter på lesbiska kvinnor, som alltså då i teorin borde bli heterosexuella. Avskyvärt!

3 kommentarer:

Arne Linderborg sa...

Aldrig någonsin dödsstraff för någon!!! Läste just en bok som handlar lite grann om ämnet. Rekommenderar "Edward Finnigans upprättelse" av Roslund och Hellström.

Kalle af sa...

Jag håller med dig!
Tack för bokrekommendationen.

Arne Linderborg sa...

Gammalt kinesiskt ordspråk: Aldrig döma i vredesmod ty vreden går över men domen står kvar.
Dödsdom är slutgiltigt och människan är felande.