Färöarna: Ny biskop, egen kyrka

Lagtinget på Färöarna beslöt enhälligt 31.5.07 att Färöarnas stift inte längre skall tillhöra Den Danske folkekirke, utan bli självständigt. Fólkakirkjan í Føroyum blir alltså självständig i förhållande till Danmark, men inte i förhållande till staten; det utpräglade statskyrkosystem som råder i Danmark kommer att fortlöpa. Den stora skillnaden är ekonomisk, eftersom stödet från moderlandet faller bort. Dessutom kommer den färiske lagmannen, inte drottning Margrethe, att vara den färiska kyrkans överhuvud.
Denna förändring kommer att träda i kraft på den färiska nationaldagen den 29 juli - alltså i dag.
En annan kyrklig förändring på Färöarna är det kommande biskopsvalet. Den nuvarande biskopen Hans Jacob Joensen, som har suttit på sin post sedan 1990, avgår med pension tidigare än väntat. Normalt sitter en biskop i Danmark till 70 års ålder, men Joensen anhöll om pension från november, trots att han bara är 69.
Kyrkoministeriet i Köpenhamn har utlyst val av ny biskop, eftersom självständigheten inte ännu är ett faktum, men den självständiga färiska kyrkan torde slutföra processen själv. Redan nu har två kandidater anmält sig, men fler väntas. Den nye biskopen välsignas till sitt ämbete i Torshamns domkyrka den 25 november och tillträder 1 december 2007.
Artiklar i Kristeligt Dagblad:
Kamp om Færøernes folkekirke (30.3.07)
Færingerne overtager folkekirken (1.6.07)
Bispevalg på Færøerne (17.7.07)
Første kandidater melder sig i færøsk bispevalg (27.7.07)
Den færøske kirke løsriver sig fra Danmark (28.7.07)
Nyheter från Kirkeministeriet:
Folkekirken på Færøerne under færøsk styre (20.4.07)
Bispevalg på Færøerne (16.7.07)
Nyheter från Folkekirken:
Færøerne får egen folkekirke (7.5.07)
Ny biskop på Færøerne (20.7.07)
Kyrkpressen: Färöarnas kyrka självständig (1.8.07)

Inga kommentarer: