Fred Phelps

Fred Waldron Phelps, Sr. (f. 1929 Meridian, Mississippi, USA)
Baptistpastor, prästvigd vid 17 års ålder 1947. Pastor i Westboro Baptist Church i Topeka, Kansas sedan 1955. Tidigare advokat, men uteslöts ur advokatsamfundet i Kansas genom en dom 1979 och tvingades ge upp sin federala advokatlegitimation 1989.
Fred Phelps är en av de mest homofoba pastorer som jag känner till. T.o.m. de annars icke-så-liberala evangelikalerna i USA tar avstånd från honom. Han och hans kyrka har en hemsida med det diskreta och subtila namnet "God hates fags", alltså "Gud hatar bögar", där han sprider sin variant av kristendom - inte kärlek, utan hat. Sidorna har också underavdelningar, som säger att Gud hatar USA, Kanada och Sverige.
Mest aktiv (förutom på hemsidan) verkar Phelps och hans kyrka vara med att ordna demonstrationer och motdemonstrationer. Jag kan ännu förstå att någon vill ordna en motdemonstration mot, säg, en Pridemarsch; det har jag själv råkat ut för. Att arrangera demonstrationer vid jordfästningar av stupade soldater med budskap om att den stupade kom direkt till helvetet eftersom han dog för ett land som är genomsyrat av homosexualitet - det är väl ändå lite magstarkt!
Phelps är ett beklagligt och avskräckande exempel på hurdan "kristen" homofobi kan vara när den är som värst.
Källor:
Wikipedia, art. Fred Phelps, Westboro Baptist Church
Biografi över Fred Phelps på God Hates Fags

7 kommentarer:

Anonym sa...

Redan i slutet av 1990-talet figurerade Phelps på webben. Jag trodde då att han skulle vara ett övergående fenomen, men nog verkar mannen vara en seg jäkel.. Värst är väl hans demonstrationer vid homosexuella personers begravningar.

Anonym sa...

Som du riktigt konstaterar, även vi icke-så-liberala evangelikala tar avstånd från honom.

Tor Billgren sa...

Men Illman, på vilka punkter skiljer sig hans budskap från de icke-så-liberala evangelikala? Är det snarare inte hans tydlighet och hans metoder som sticker i ögonen?

Anonym sa...

Kolla hans hemsida godhatesfags.com och jämför titeln med min favoritbibelvers, Joh 3:16 - "så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, på det att var och en som tror på Honom inte skall förgås utan hava evigt liv", fritt citerat ur minnet. Gud hatar inte "fags", utan älskar alla människor och vill att de skall komma till tro och bli frälsta. Att de som avvisar erbjudandet om syndernas förlåtelse hamnar i helvetet ändrar inte på det att Gud älskar alla, inklusive homosexuella. (En hel del heterosexuella hamnar väl också dit ner, rimligtvis). Ett betydande teologiskt problem är punkten "only God''s elect have the capability to believe", ett uttryck för den inom vissa grenar av protestantismen vanliga predestinationsläran. Kraftigt påverkad av metodistisk teologi som jag är instämmer jag i Wesleys negativa syn på predestinationsläran och det är min privata åsikt att den ligger bakom en hel del teologiskt elände i kristenheten, inklusive kreationismen, men det är en an
nan historia. Kanske kan vi börja diskutera sådant när hbt-serien är klar?

Kalle af sa...

Börja du diskutera bara. Blir diskussionen intressant, kanske jag hoppar på.

Anonym sa...

jodå, rev. phelps jobbar vidar på sin front. en galenpanna som kämpar mot allt (ont) på denna jord.

träffade på honom i samband med valet av president tarja, när phelps beskyllde henne för att vara lesbisk mm. mm. och såg henne som ett hot mot all god moral etc.

det blev litet rubriker och en av mina finska kolleger var i aamu-tv och konstaterade att "meitä on moneksi" och att phelps nu inte har nåt med baptistiska grundvärderingar att göra.

växlade några e-mail med phelps eller vem det nu var men efter ett par försök till klarlägganden fick jag inte längre nåt svar så..

sen efter tsunamin gick han ut och skyllde katastrofen på sexturismen i thailan och önskade en liknande katastrof över förfallet i usa, sverige och you name it.

skillnaden mellan mr ph och riktigt farliga galningar är väl att han inte strider med vapen i hand.

redan att skriva det här känns litet som slöseri med tid mtp phelps och hans gelikar.

att sånt..

Anonym sa...

vapen och vapen...!