Biskopsvalen framskrider i Sverige

Det är inte bara Borgå stift som har biskopsval nu i höst. Också Lund och Växjö i Sverige får nya biskopar. Växjö stift, som bl.a. omfattar Öland och Småland, väljer sin den 5 oktober och Lunds stift (i Skåne) sin den 17 oktober. Info om biskopsvalen finns på Lunds stifts hemsida samt på Växjö stifts hemsida (klicka “Biskop” och sedan ”Biskopsval 2006”).
Det finns ändå skillnader mellan de två svenska stiften. Växjö är ett rätt konservativt färgat stift, vars nuvarande biskop Anders Wejryd valdes till ärkebiskop, och efterträder KG Hammar från början av september 2006. Lund är mer progressivt (p.g.a. det danska arvet? Jag vet inte) och valde Christina Odenberg till Sveriges första kvinnliga biskop år 1997. Nu går hon i pension i slutet av mars 2007.
Båda stiften har nu förrättat provval. Det går ut på att elektorerna samlas och diskuterar och lanserar kandidater, och så röstar man. De kandidater som får 5% eller mer av de avgivna rösterna är sedan med i det verkliga valet, efter att ha behörighetsprövats av Ansvarsnämnden för biskopar. Det verkliga valet förrättas i två omgångar såsom hos oss - om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna i första omgången, går de två som fick flest röster vidare till den andra, vars vinnare blir vald.
Provvalet är ett steg i processen som saknas hos oss, men som kanske borde införas. Det närmaste vi har är Yles enkäter. Det verkar förresten som om en ny enkät skulle vara på gång; åtminstone blev jag uppringd idag.
Men tillbaka till Sverige. Kyrkans tidning rapporterar naturligtvis om hur biskopsvalen framskrider. I Växjö uppställdes nio kandidater i provvalet, och åtta klarade sig över femprocentsspärren. Bland dem var Ingegerd Sjölin den enda kvinnan. Ytterligare några fick ströröster. Den klara segraren var den nuvarande domprosten Jan-Olof Johansson, medan min johanniterbroder Johan Dalman från Uppsala placerade sig i mitten av fältet. De konservativa Dag Sandahl och Carl-Erik Sahlberg föll igenom.
Växjö:
J-O Johansson
Jan-Olof Johansson (bilden) 108 röster
Sven Thidevall 74
Johan Dalman 52
Christopher Meakin 51
Fredrik Modéus 50
Anders Alberius 47
Ingegerd Sjölin 46
Bo Brander 34
I Lund finns det redan en sorts tradition med kvinnlig biskop. Därför pläderade flera av provvalsdeltagarna för kvinnliga kandidater, och inte mindre än fyra av de åtta som gick vidare är verkligen kvinnor, bland dem samma Ingegerd Sjölin som i Växjö. Också Johan Dalman är uppställd i båda valen (och var i fjol uppställd i biskopsvalet i Uppsala - alltså inte ärkebiskopsvalet. Få se när och var han blir biskop...).
Domprostarna klarade sig bra: Håkan E Wilhelmsson är domprost i Lund och Hakon Långström var tidigare domprost i Stockholm, men avgick tidigare i år p.g.a. en dispyt med biskop Caroline Krook över utställningen ”Uppenbar(a)t”. Dessa blev andra resp. tredje i valet.
Verkligt överlägsen segrare var ändå en kvinna, Antje Jackelén, som verkar som professor i Chicago. Segraren Johansson i Växjö kan väl hotas av de andra, men Jackeléns slutseger verkar nog i mina ögon som given. Men överraskningar kommer ju alltid. Den stora överraskningen vore om inga överraskningar skulle komma.
Lund:
A Jackelén
Antje Jackelén (bilden) 214 röster
Håkan E Wilhelmsson 100
Hakon Långström 97
Gudrun Erlanson 88
Göran Wrangö Callmer 76
Anne Louise Eriksson 66
Johan Dalman 53
Ingegerd Sjölin 51
Uppdatering 25.8.06: Två av de sämre placerade kandidaterna i Lund har hoppat av, nämligen Anne Louise Eriksson och Johan Dalman. Länkarna går till Kyrkans tidnings rapporter.
Uppdatering 12.9.06: Också Hakon Långström har hoppat av valet i Lund. Nu är det alltså bara fem kandidater kvar, och 201 "flytande" röster. T.ex. behöver Wilhelmsson bara drygt hälften av dem för att trots allt slå Jackelén. Som sagt: överraskningar kommer alltid...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Provvalet i Sverige kan närmast jämföras med era valmansföreningar. Det har i varje fall samma funktion - att vaska fram kandidater. Personligen skulle jag inte ha något emot att vi övergick till det finländska systemet. Det borgar för en större öppenhet i processen.

Kalle af sa...

På sitt sätt har du rätt, käre kollega.
En brist i vårt finländska system är ändå att vi inte riktigt vet vem som har reella möjligheter att bli vald, och har f.n. väldigt svårt att ens gissa vem som går till den andra omgången, där allt ju avgörs.
Att ty sig till eventuella enkäter känns lite lustigt, särskilt som många av princip inte vill svara på den ställda frågan.