Läst: Fienden inom oss

Jan Guillou: Fienden inom oss. Pocketförlaget 2007. 366 s.
Jan Guillou är en kontroversiell person på många sätt, det vet alla som ens lite har följt med svensk kulturdebatt under de senaste åren. Guillou är också en mycket skicklig skribent. När man öppnar en av hans romaner blir man buren ända till sista sidan av ett lättfattligt språk, en spännande intrig och en roande och oroande satir över den värld vi lever i.
Guillous fjolårsbok är inget undantag. Den behandlar "kriget mot terrorismen", och visar oss hur det kriget kan förfela sitt mål och tvärtom föda mer terrorism. Den fiende vi borde bekämpa finns mellan öronen - den är våra egna fördomar. Om vi handlar mot andra utgående från våra egna fördomar, visar vi dem vad de är värda i våra ögon, och så inser de att de inte har något att förlora. Den som berövas sitt människovärde kan slå tillbaka, och så bekräftas våra (felaktiga) fördomar, och den onda cirkeln är sluten.
"Fienden inom oss" är spännande, läsvärd - och obehagligt tankeväckande. En bra bok, alltså!

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh! Jag är Guillou-frälst och har läst nästan alla hans böcker. Han är en fantastisk författare och jag slukar böckerna när jag får tag i dem. Hamilton-sviten på 10 böcker läste jag på en sommar... Nu har han skrivit en ny bok som är superb den oxå!