Partti: "Antigay-kyrka får folk att skriva ut sig"

Pastor Jaana Partti arbetar i Kallion seurakunta (Berghälls församling) i Helsingfors, och har regnbågsfolket som sitt arbetsområde. Hon är den enda prästen inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland som har detta specifika ansvarsområde. Vi är ju flera som sysslar med sådant av och till - men inte som hon.
Kyrkans inställning till homosexuella är en orsak till att folk skriver ut sig, säger Partti i Helsingfors kyrkliga samfällighets tidning Kirkko & Kaupunki. Hon kräver att den Evangelisk-lutherska kyrkan offentligt skall be om ursäkt för sitt sätt att behandla homosexuella personer.
Biskopsmötet grundade en arbetsgrupp år 2005 för att utarbeta ett betänkande om kyrkans ställningstagande till homosexualitet. Betänkandet torde bli klart i slutet av mars i år, och biskopsmötet kommer att behandla frågan nästa år, 2010. Processen tar enligt Partti alldeles för länge, för snart är det för sent att rädda situationen.
Jag tror att Partti mycket långt har rätt. Om kyrkomötet tar ställning för de homosexuellas rättigheter, kommer konservativa att skriva ut sig ur kyrkan; tar kyrkomötet ställning mot, är det de liberala som sticker. Som det nu är, när kyrkan haltar på båda benen, läcker den åt både höger och vänster.
En viktig fråga i sammanhanget är om vi vill ha en folkkyrka eller en föreningskyrka. Vill vi att alla finländare i princip ska kunna stå inom räckhåll för Guds Ord, eller vill vi att endast de som tror på ett visst sätt ska göra det?
Men allra viktigast är förstås frågan om rättvisa och om nåd. Har kyrkan råd att upprätthålla ett ojämlikt system och på så sätt förvägra en människogrupp den nåd som Gud har lovat alla sina barn? Det anser jag att den inte har. Därför delar jag Parttis farhågor.
Sateenkaaripastori: Kirkon pyydettävä homoilta anteeksi (Kirkko & Kaupunki 18.2.09)
Regnbågspräst kräver ursäkt av kyrkan (Österbottens Tidning 18.2.09)

2 kommentarer:

Göran Koch-Swahne sa...

Jag har hör detta sägas många gånger på denna sidan fostervattnet.

Ofta formulerat som att Kyrkan inte är kristen nog.

Och jag tror vi bör ta det på största allvar.

Leif Ekstedt sa...

Kyrkan har ju varit noga med att markera var trons gränser går.
Ända sedan Luthers dagar. Men visst förändras förutsättningarna.

Är man oense i tekniska frågor finner man att saker kan bevisas.
När det gäller religionen är det inte lika enkelt att bevisa rätt eller fel.
Sedan kan frågan ställas - är kyrkliga människor mer fördragsamma än andra?