Kyrkliga nyheter om hbt-frågor

I Norge använder ett par församlingar regnbågsflaggan som tecken på sin inklusiva inställning till homosexuella, berättar en (redan gammal) nyhet. Detta är förstås inte helt okontroversiellt, men jag undrar ändå: När kommer idén till oss?
Church flies gay flag (Aftenposten 19.11.03)
Den öppet homosexuelle pastorn Ou Yang Wen Feng, 37, som hör till MCC och har verkat i USA, har återvänt till sitt hemland Malaysia för att grunda en församling i huvudstaden Kuala Lumpur. Andra kristna kyrkor i Malaysia är inte odelat positiva, för att uttrycka det milt. Det officiellt muslimska Malaysias lagar förbjuder dessutom "sodomi"; straffet är upp till 20 år i fängelse samt piskstraff.
Gay pastor sparks uproar (The Star 10.8.07)
Malaysia's first out pastor seeks flock (Advocate News 13.8.07)
Den presbyterianska pastorn Jane Spahr från San Rafael, Kalifornien, USA, vigde 2004 två lesbiska par. Detta är mot den presbyterianska kyrkans regler, så hon blev dragen inför rätta. I en lägre instans frikändes Spahr, eftersom hon handlade enligt sitt samvete, men en högre instans fann henne skyldig. Spahr, som själv är lesbisk, säger att hon har förrättat hundratals commitment ceremonies (ung. välsignelser av partnerskap) och under de tre senaste åren ett tiotal samkönade vigslar. Hon kommer att fortsätta med denna verksamhet och överklagar den fällande domen till kyrkans högsta instans. Spahr, 65, har numera gått i pension.
Charge filed against the Rev. Jane Spahr (Presbyterian News Service 24.11.04)
Lesbian activist to stand trial for conducting same-sex weddings (PNS 6.2.06)
Spahr not guilty of misconduct in performing same-sex marriages (PNS 4.3.06)
Minister acquitted of "marrying" lesbians (AP genom Advocate News 4.3.06)
Presbyterians drop charges on gay-nuptial pastor (Advocate News 15.11.06)
Appeal hearing in Spahr same-sex marriage case set for Friday (PNS 15.8.07)
San Rafael minister who performed 2 lesbian weddings rebuked (San Fransisco Chronicle 24.8.07)
Presbyterians convict gay-nuptial pastor (Advocate News 24.8.07)
Presbyterian Pastor Violated Rules Performing Lesbian Ceremonies (365gay 24.8.07)
Jane Spahr acquittal on same-sex wedding charges is overturned (PNS 27.8.07)
I februari införde delstaten New Jersey en lag om samkönade äktenskap. Ett lesbiskt par ville utnyttja möjligheten att gifta sig och hyrde ett utrymme av en organisation med band till metodistkyrkan. När organisationen fick klart för sig vad tillfället gick ut på, backade de reservationen och återbördade handpenningen på 75$ som paret hade betalat. Paret klagade till den delstatliga medborgarrättsavdelningen, och slutresultatet blev att organisationen miste den skattefrihet som den hade åtnjutit som religiös organisation. Organisationen överklagar naturligtvis detta beslut.
Angående metodistkyrkan kan jag också nämna att en transsexuell pastor (som alltså har bytt kön, i detta fall från kvinna till man) föder diskussion inom metodistkyrkan i Tennessee.
Och en pinfärsk metodistisk nyhet är att en tillfällig pastor, Kathleen Weber i Seattle, kom ur garderoben i samband med en söndagsgudstjänst på uppmaning av den ledande pastorn ("kyrkoherden") i församlingen. Därmed riskerar Weber att inte bli prästvigd.
Methodist Court To Consider Case Of Transsexual Minister (AP genom 365gay 9.8.07)
N.J. church group sues over gay ceremony (Advocate News 14.8.07)
N.J. Methodists lose tax break over gays (Advocate News 19.9.07)
Methodist Pastor Comes Out To Congregation (365gay 1.10.07)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hur förhåller du dig till könsbyte?

Kalle af sa...

"Hbt" betyder "homo bi trans"...

Anonym sa...

Jag läser att du menar att det är ok att byta kön, om man upplever att man känner sig mera som det andra könet? Så även enligt Bibelns ord? Hur motiverar du det? Är inte Guds skapelse bra nog som den är?

Kalle af sa...

"Är inte Guds skapelse bra nog som den är?" Skulle du ställa samma fråga till en som har hjärtfel och behöver en transplantation?

Anonym sa...

Så du menar att om man har kromosomfel xx borde bytas ut till xy, eller vice versa, så är det helt ok att operera in en snopp eller en slida - för att det ska kännas bättre?

Ursäkta det råa ordvalet. Jag tydligen på dråpligt humör just nu. Saken förblir dock densamma.

Anonym sa...

Korrigerar lite språkfel: Så du menar om man har kromosomfel xx som borde bytas ut till xy...

Kalle af sa...

Ungefär så, om man bortser från det vulgära språket. Saken är dock inte så enkel som du uppmålar den här - men när är den det, förstås...

Anonym sa...

Jag har inte läst några inlägg där du direkt kommenterar hur du ser på t-are. Mest har du hållit dig till h-are. B-are har också blivit litet behandlade. Jag minns, att du i en tidigare diskussion poängterade att en b-are ska vara trogen i sin relation, om det då är en man eller en kvinna, att du inte ser en tredje sexualpartner som någon god idé.

Kanske har jag missat blogginlägg om t-are? Då får du upplysa mig. Du brukar ju vara bra på att gräva fram länkar till nåt du tidigare har skrivit. Självfallet är livet inte så enkelt. Fortfarande undrar jag hur du försvarar könsbyte utgående från Bibelns budskap. Speciellt med tanke på Psalm 139.

Kalle af sa...

Nej, jag har nog inte behandlat "t-are" (rolig term!) särskilt ingående. Det finns säkert skäl att göra det.

Jag lovar alltså att återkomma inom en (rätt) snar framtid med ett eget blogginlägg om trans-personer... så slipper vi dessutom ifrån den här tekniskt lite besvärliga debatten i kommentarerna.

Men kommentera bara, alltså, om du vill. :-)

Anonym sa...

Då väntar jag på inlägget, så diskuterar vi vidare där. :)

Kalle af sa...

Så gör vi! :-)