Frankrike: Staten sätter käppar i hjulet för evangelisk rom-mission

Det är inte bara i Finland och i Östeuropa som romerna möter svårigheter.

I Frankrike har den evangeliska rom-missionen ”Vie et lumière” (Liv och ljus) organiserat ett veckolångt möte i slutet av augusti sedan år 1988. Detta möte samlar 30000 personer, och har alltid förflutit fredligt.
I år har franska staten för första gången vägrat ta emot detta möte på den flygbas utanför Colmar i Alsace där det skulle ordnas. Försvarsministeriet hade gett sitt tillstånd, men inrikesministeriet fick plötsligt andra idéer. Meddelandet om detta kom i slutet av juli, bara några veckor innan mötet skulle äga rum, vilket naturligtvis lämnade oskäligt lite tid för omorganiseringar. Till slut hittade missionen ett annat ställe i Nevoy i Loiret och mötet kunde genomföras.
Bakgrunden till inrikesministeriets beslut torde vara att många folkvalda har kommit med diskriminerande och stigmatiserande uttalanden mot romer längs med sommaren. När flytten till Nevoy var ett faktum, ordnade de lokala politikerna petitioner och en tyst marsch i protest mot mötet.
Rom-missionen är medlem i Fédération protestante de France (FPF), vars ordförande, pastor Claude Baty, var närvarande vid mötet. Baty har skickat ett brev till inrikesminister Claude Guéant, där han protesterar mot den behandling som romerna har fått.
Vi får väl se om det har någon effekt.

F: La Fédération protestante de France interpelle le ministre de l’Intérieur à propos des difficultés rencontrées par la Mission évangélique des Tsiganes de France (EPNN 2.9.11) 

Inga kommentarer: