Ny prästdräkt för kvinnor

Den nya ämbetskollektionen för kvinnliga präster presenterades 14.6.11 i Helsingfors. Dräkten har designats av Kirsimari Kärkkäinen (till vänster på bilden). Hon vann 2008 en designtävling om ny ämbetsdräkt med sitt förslag Ljusets källa.
- Beteckningen Ljusets källa eller Ljusstråle beskriver för mig själv att kyrkans och prästens arbete borde föra in glädje och ljus i människornas liv, säger Kärkkäinen.
Till ämbetsdräkten hör två olika jackor, knälång eller lång kjol eller byxor och traditionella prästskjortor med sockerbit (s.k. frimärksskjortor). Den nya dräkten har en detalj, en ljusstråle, som kan bytas ut beroende på om dräkten används för vardags- eller festbruk. Med festdräkten är den vit och används med vit prästskjorta (såsom på bilden). Med vardagsdräkten är detaljen svart och prästskjortan svart. Korset Ljusets källa som hör till dräkten fästs på jackan.
Kollektionen har tillverkats av ett lättare material än den förra prästdräkten för kvinnor, som har kritiserats för sin otymplighet. Prästerna kan ändå också i fortsättningen använda den nuvarande prästdräkten som på 1980-talet designades av textilkonstnär Vuokko Nurmesniemi.
Jag tycker att denna nya kollektion är stilig och värdig, utan att gå till överdrift. Hur den fungerar i praktiken återstår naturligtvis att se, men den verkar ju nog ha potential.

Att kvinnornas prästdräkt prioriterades av beslutsfattarna förstår jag utmärkt väl. Behovet var skriande och akut. Nu när denna process har fått ett lyckligt slut, kunde det kanske vara tid att se över också männens klädsel.
Vi har egentligen två alternativ för närvarande. Antingen ska vi använda kaftan eller mörk kostym med svart prästskjorta. Båda dessa är i sig goda möjligheter, men de har sina nackdelar.
Kaftanen är prästens festdräkt (om han är av manligt kön), och motsvaras alltså etikettmässigt av frack eller paraduniform. Kaftanen är stilig, men tyvärr alltför varm att användas om temperaturen går mycket över 20 grader. Dyr är den också - i runda tal 600€ får man punga ut för en sådan.
Mörk kostym med frimärksskjorta är lämplig i s.g.s. alla offentliga sammanhang, och den är ju i princip helt snygg den med. Med en församlingsprästs lön kan man bara inte satsa alltför mycket på en kostym, utan det blir att köpa konfektion. Och det måste göras rätt ofta, annars blir kostymen alltför sliten och medfaren. Arbetskläder kan man ju dra av i skatterna, men mörka kostymer godkänns inte, för "dem kan man ju använda också annars".

Det jag efterlyser är inte att de nuvarande alternativen slopas, utan att vi skulle få också annat att välja mellan. Exempel:
* En tunika för användning på heta dagar, då det inte går att använda kaftan eller ens kavaj. Den skulle ha frimärkskrage, men annars vara lös och luftig, och skulle alltså användas i st. f. skjorta.
* Sutan, den fotsida ämbetsdräkt som katolska präster använder, eller cassock, anglikanernas motsvarighet, kunde vara som grund till någon inhemsk design. Den kunde vara svalare än de nuvarande, om man kan välja att inte ha långbyxor under...
* En mantelliknande överrock att användas med kaftan eller sutan, kanske? Åter ett alternativ till konfektionen.
* Ett prästkors att fästa på kavajen om man vill välja att vara klädd i skjorta och slips. Kanske en variant av "Ljusets källa" (se ovan)?
* Ett halskors för präster, i stil med det som Evangelisk-lutherska kyrkan i Estland har.
* Och hur är det med huvudbonader? Inom bl.a. katolicismen finns det ju olika hattar och kalotter. Jag tycker att vi åtminstone kunde överväga det innan vi förkastar tanken.
Detta bara som några spridda och framkastade idéer. Finns det flera? Åsikter? Kommentarer?

Ljuset symbolik i ny ämbetsdräkt för kvinnliga präster (Kyrklig tidningstjänst 14.6.11)
Naispapin virkapukua uudistavat Valonsäde-somiste ja Valonlähde-risti (Kirkon tiedotuskeskus 14.6.11)
Kvinnliga prästerna fick ny dräkt (Kyrkpressen 14.6.11)
Uudessa virka-asussa yhdistyvät juhlavuus ja käytännöllisyys - katso video! (Kotimaa24 14.6.11)
Ny prästdräkt för kvinnor (pod.fi 14.6.11)

4 kommentarer:

Annette Netti Kronholm-Cederberg sa...

Tackålov! Jag har alltid tyckt synd om de kvinnliga prästerna som närmast klätts i säck och aska, de har sett så tråkiga och ja... avkönade ut. Har länge tänkt att Noolan kunde hjälpa till, men det här ser ju också riktigt fint ut.

Elisabeth sa...

Snygg dräkt! Lite nytänkande också. Kan jag komma till Finland och köpa en tror du? Jag har nämligen råkat växa ur min kaftan...

Kalle af sa...

Välkommen bara!
Lite får du ändå ge dig till tåls ännu, för trots att designen är klar, är det ännu en tid tills produktionen kommer igång. Mot slutet av året, kanske...

Elina Koivisto sa...

Den gamla prästdräkten har funkat bra bara under graviditeter ;). Den dyraste och fulaste dräkten som jag äger. Det blir intressant att se om den nya dräkten funkar för olika kvinnor som man har lovat. Kläder ser stiliga ut men jag är lite skeptisk tills jag får prova. Det är bra att det finns många olika alternativ.