Vi dricker mest i Norden

Vi i Finland dricker mest i Norden, rapporterar Hufvudstadsbladet 16.11.09. Genomsnittsfinländaren dricker 12,5 liter ren alkohol per år, medan danskarna, som hittills har innehaft detta tvivelaktiga rekord, dricker 11,7 liter. De övriga nordiska länderna ligger mellan 6,8 och 7,5 liter, alltså betydligt lägre.
Vad kan man göra åt detta? Vi har försökt med förbudslag, med strikt monopol, med liberalare monopol, med ännu liberalare monopol, med höga skatter och lägre skatter - och upplysningskampanjer av alla slag. Folket skaffar sin sprit där den är billigast, inom eller utom landet, och ofta på bekostnad av "andra basvaror" som mat och hyra.
Och följderna är lätta att se. Hbl tar upp de medicinska följderna, men värre är de sociala problemen: våldshandlingar inom och utom familjen, övergivna barn, otrohet (eller försök därtill), oförmåga att behålla jobb och bostad, trafikproblem med rattfylleri och dödsolyckor... Förutom alla lögner, som är en av sjukdomen alkoholismens grundläggande och mest infama symptom.
"Men ett glas vin till maten är väl inte så farligt? Se bara på fransmännen..." Detta hör man till lust och leda.
För alkohol är alkohol. Det "franska" drickandet med vin till maten skapar lika mycket medicinska problem som den "nordiska" modellen. Fast de sociala problemen är förstås mindre. Drinkarna dör, men de hugger inte lika ofta kniven i varann eller i andra.
Du ska inte försöka vagga in dig i säkerhet om att "jag har ju inga problem"... för det är ett av de första tecknen på att du har det.
Sprit är skit!

7 kommentarer:

Marina Meinander sa...

det är alldeles fruktansvärt mycket sprit per person! Vad kan det bli omräknat i vinflaskor?

Tore Ahola sa...

Om vi utgår ifrån att det med "ren alkohol" avses Spiritus Fortis så är det ju 96 volymprocent alkohol. Vanligt bordsvin torde innehålla ca 12 procent, så om man, som Marina, vill räkna om dessa 12,5 liter i vinflaskor, blir det ju exakt 8 gånger så mycket dvs. 100 liter vin per år. Jag har för mig att en "ordinär" vinflaska innehåller 0,75 liter. Då blir det 133 flaskor per år, dvs runt 1 1/2 flaska per vecka året runt, i helg och söcken.

Marina Meinander sa...

Tack Tore! Jag har nog väldigt mycket av mitt pensum orört!

Tore Ahola sa...

Jag förstår att du lagrar den orörda delen i din välfyllda och välsorterade vinkällare ;)

Tore Ahola sa...

Nej men jag skrev ju fel!!! Tryckfel! Det blir förstås ca 2,5 flaskor per vecka! Äsch så dumt av mig!

Kalle af sa...

Nej, Tore, det är inte Spiritus Fortis som avses, utan den teoretiska vätskan ren alkohol, alltså 100%. Den existerar förstås inte i sinnevärlden, men det är en sak för sig. Det blir alltså ännu lite mer än vad du räknade. Bara lite, alltså, men i alla fall.

Tore Ahola sa...

Av någon anledning gick aritmetiken i varje fall sällsynt jämnt ut när man startade med 96 procent... :)