Svenska kyrkan: Kvinnliga präster och Missionsprovinsen

Detta inlägg har publicerats tidigare, men uppdaterats och flyttats hit.
De svenska biskoparna Carl-Axel Aurelius, Esbjörn Hagberg, Caroline Krook och Anders Wejryd (nyvald ärkebiskop) anmäls till ansvarsnämnden för biskopar. Temat är hur de agerat i fråga om de präster som avkragats med anledning av engagemanget i Missionsprovinsen. Kyrkans tidning rapporterar om saken 31.5.06 och 7.6.06.
Hela anmälan finns på Anders Brogrens hemsida.
Vidare har kyrkopolitikern Irene Gustafsson (Boden) skrivit en insändare som citeras på ovannämnda blogg. Den avspeglar en något annorlunda situation än den vi har i Finland. Om det är på gott eller ont lämnar jag som övning åt läsaren ...

"Våga demonstrera och protestera för kvinnors rätt att vara präst!!

I Kyrkans tidning nr 22 med rubrik ”Sommarmöte utan protester” konstaterades det att ämbetsfrågan är känslig i Svenska kyrkan. Det är den verkligen och det måste bli ett slut på att acceptera dem som utövar kvinnoförtryck i Guds namn. Vi demonstrerade här i Boden 2005 när Oasrörelsen var här. Det är viktigt att det framkommer att vi inte demonstrerade mot Oasrörelsen. Vi demonstrerade för KVINNORS RÄTT ATT VARA PRÄST. Det var ett ypperligt tillfälle eftersom det kryllade av kvinnoprästmotståndare. Vilket det kommer att göra i sommar också! Under dessa dagar fick vi i lilla Boden 1571 namnteckningar där de klart och tydligt tog ställning mot kvinnoprästmotståndet. Det vore något för många medlemmar i Svenska kyrkan att demonstrera där kvinnoprästmotståndare håller möten. Oas är bara en av dem. Vår uppfattning är att de som deltar i möten som t ex Oas accepterar kvinnoprästmotståndare. Ja eller nej allt annat är av ondo. Känns det igen? Det händer fortfarande att kvinnliga präster utesluts från att utöva sitt ämbete i gudstjänstsammanhang. Svenska kyrkan skall inte acceptera kvinnoförtryck i Guds namn."

Uppdatering: Vilken situationen blev i år rapporterar Kyrkans tidning 14.7.06 och Dagen 16.7.06, och Karin Långström Vinge kommenterar och länkar vidare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill minnas att jag hade skrivit en kommentar på detta bloginlägg. Minns jag fel eller har min kommentar av någon anledning inte tillåtits och ifall att det senare är sant, varför?

Kalle af sa...

Du minns helt rätt. Jag förkastade din kommentar, eftersom jag bedömde den vara destruktiv.

Du får föra fram dina åsikter på din egen blogg (vilket du ju också gör), men jag är inte tvungen att läsa den eller publicera dina åsikter på min blogg.

Om du kommer med kommentarer som kan ligga till grund för ett meningsfullt åsiktsutbyte, så gör det ingenting om de inte stämmer överens med min linje, men den kommentar du kom med var helt enkelt olämplig i detta sammanhang. Bättre lycka nästa gång.

Och jag kommer förresten inte i framtiden att motivera varje publiceringsbeslut. Detta är alltså inget prejudikat.